O dronă nord-coreeană a ajuns într-o zonă de interdicție aeriană a Coreei de Sud

de: Anca Lupescu
05 01. 2023

O dronă nord-coreeană a pătruns în capătul nordic al unei zone de interdicție aeriană cu o rază de 3,7 km în jurul biroului prezidențial al Coreei de Sud din Seul când a intrat în spațiul aerian al țării luna trecută, spun oficialii militari sud-coreeni.

Noi tensiuni între Coreea de Nord și Coreea de Sud

„Aceasta dronă a zburat pentru scurt timp în marginea nordică a zonei, dar nu s-a apropiat de instalațiile cheie de securitate”, a declarat joi un oficial militar pentru agenția de știri sud-coreeană Yonhap.

Drona se numără printre cele cinci vehicule aeriene nord-coreene fără pilot la bord care au trecut granița și au intrat în spațiul aerian sud-coreean la 26 decembrie, determinând armata sud-coreeană să trimită avioane de luptă și elicoptere de atac. Armata nu a reușit să doboare dronele, care au zburat deasupra teritoriului sud-coreean timp de ore întregi.

Statul Major al Coreei de Sud negase că una dintre drone a pătruns în zona de interdicție aeriană a biroului prezidențial, însă joi a confirmat că o dronă a încălcat capătul nordic al zonei securizate, dar nu a zburat direct deasupra zonei Yongsan, unde se află biroul președintelui Yoon Suk-yeol.

Incursiunea dronelor a stârnit critici la adresa apărării aeriene a Coreei de Sud, în condițiile în care Coreea de Nord reprezintă o amenințare tot mai mare, pe măsură ce își dezvoltă tehnologiile de rachete balistice, inclusiv prin testarea lansării unui număr fără precedent de rachete anul trecut.

„Incursiunile cu drone au pus în evidență pregătirea insuficientă a Sudului pentru a detecta, urmări și doborî astfel de drone mici”, a declarat Yonhap.

Președintele sud-coreean avertizează că suspendă pactul militar

Președintele Coreei de Sud a avertizat miercuri că va lua în considerare suspendarea unui pact militar intercoreean din 2018 cu Pyongyang dacă dronele vor încălca din nou spațiul aerian al țării sale.

„El a instruit biroul de securitate națională să ia în considerare suspendarea valabilității acordului militar dacă Coreea de Nord va pune în scenă o altă provocare care ne invadează teritoriul”, a declarat secretarul de presă al președintelui, Kim Eun-hye, în cadrul unui briefing.

Acordul din 2018, parafat în marja unui summit între liderul nord-coreean Kim Jong Un și fostul președinte sud-coreean Moon Jae-in, prevedea încetarea „tuturor actelor ostile”, crearea unei zone de interdicție aeriană în jurul frontierei și eliminarea minelor și a posturilor de pază din Zona Demilitarizată (DMZ), puternic fortificată.